maanantai 20. heinäkuuta 2020

Tolonen, Tuutikki :Agnes ja unien avain


Tolonen, Tuutikki: Agnes ja unien avain (2020)
Kun 11-vuotias Agnes näkee hautakivessä oudon tekstin ”Agnes Margaretha, s. 2.8. ja k. 3.8. 1938”, arvoitus ei jätä häntä rauhaan. Kaikki alkaa sinä päivänä, kun Agnes ulkoiluttaa naapurin Ossi-koiraa ja avaa hautausmaan portin. Hän on juuri muuttanut tylsääkin tylsempään Harmalan pikkukaupunkiin ja jättänyt taakseen pääkaupungin vanhat kaverit. Äiti ja isä ovat eronneet ja äiti saanut töitä paikallislehden toimittajana. Agnes tutustuu äidin pomon poikaan Pullaan (oikeasti Pontus) ja heistä tulee hyvät ystävät. Pullaa kiusataan koulussa, mutta sanavalmis ja rohkea Agnes sanoo kiusaajille suorat sanat.


 Outo tapahtumasarja nappaa kuitenkin Agnesin mukaansa ja hänen elämänsä muuttuu jännittävämmäksi kuin koskaan. Hautakiven teksti nostaa Agnesin karvat pystyyn, sillä vauvan nimi ja syntymäpäivä ovat samat kuin Agneksella. Pian hän alkaa myös nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Kun sama puutarha oikeasti löytyy vanhan Piiloniemen Rauhalan huvilasta, on Agnesin pakko löytää avain. Mihin lukkoon avain sopii?

Agnes ja Pulla selvittelevät outojen unien ja vanhan huvilan arvoitusta arkistojen avulla. Yllättäen tiedot kiertyvät jännittävästi Agnesin omaan sukuhistoriaan. Arvoitus alkaa vihdoin ratketa, kun lapset vierailevat kotiseutumuseon näyttelyssä...

 Suositun Mörkövahti-sarjan kirjoittajan uusi mysteeriromaani alakoululaisille, vrt. Maria Gripe! Sarjan aloitusosan käännösoikeudet myytiin ja 4 maahan ennen ilmestymistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti